Welke cover past bij uw boek?
Een boek is pas een boek wanneer de cover er omheen zit. De bedrukking, het lettertype en het beeld op de omslag bepalen de eerste indruk van een boek. Het vormt een eerste mening over een boek dat u hierdoor wellicht wel of juist niet gaat lezen. Maar wat voor soorten covers zijn er, welke cover is het meest geschikt voor uw boek en wat is eigenlijk het verschil tussen hardcover en softcover?
De basis van de cover is karton met een dikte van ca. 2 mm. Het karton van de boekband wordt omplakt met een papieren, linnen, kunststof of lederen bekleding. Die kunnen bedrukt of bestempeld zijn. Aan de binnenkant van de hardcover wordt het schutblad gekleefd (meestal in steviger papier dan de bladzijden van het boekblok, omdat het de verbinding vormt tussen de hardcover en het boekblok zelf.
Als extra bescherming tegen stof en beschadiging wordt in een aantal gevallen een stofomslag (stofwikkel) voorzien. Dit is een papieren vel (wikkel) dat de voor- en achterkant evenals de rug van het boek bedekt en er met zijflappen omheen gevouwen is. Vaak heeft de stofomslag ook een meer commerciële bedoeling wanneer bijv. de eigenlijke omslag bewust sober gehouden werd.
Softcover omslagen vindt u vaak om tijdschriften, gidsen en natuurlijk leesboeken. Bij een softcover bestaat de omslag uit een papiersoort die zwaarder is dan de pagina’s in het boek. Hij kan ook vervaardigd zijn uit dun buigbaar karton. Terwijl boekbladzijden typisch op papiersoorten rond 100 gr/m2 worden gedrukt, is dat voor softcovers rond 250 à 350 gr.